Co dát do filtrace?

Filtrační média nám pomáhají odstraňovat z vody různé malé částice, nečistoty, kontaminanty, ale i mikroorganismy jakou jsou bakterie a řasy. Díky filtraci udržujeme vodu čistou, snižujeme potřebu chemických přípravků a dodáváme vodě pěknou jiskru. V následujících řádcích si představíme běžné, ale i méně běžné možnosti náplně do filtrací.


Písek

Písek do filtrace je nejčastějším typem filtrace, jelikož se jedná o nejlevnější způsob filtrace vody. Tato náplň efektivně zachytává pevné nečistoty a částice a jeho výhodou je také možnost dlouhodobého používání (Vodnář - Písek do filtrace 25 kg). Po určitém čase (zpravidla 5 let) však dochází k zanesení povrchu písku, které již nelze vyčistit zpětným proplachem a efektivita po této době klesá.

Zeolit

Tento hlinito-křemičitý minerál je charakteristický svým značně porézním povrchem, který má oproti písku lepší schopnosti zachytávat a absorbovat pevné nečistoty, ale i některé těžké kovy ve vodě, při filtrování. V případě napouštění vody ze studny bychom tedy mohli doporučit využití Zeofiltru (Vodnář – Zeofiltr 25 kg). Další výhodou zeolitu je také možnost regenerace pomocí chemické reakce se solí, která ho umožnuje využívat ve filtraci dlouhodobě. 

Filtrační kuličky

Hlavní výhodou filtračních kuliček je jejich nízká hmotnost (700g) a objem při nákupu, jelikož se tyto kuličky „nafouknout“ až po otevření balení. Oproti písku dokážou filtrační kuličky zachycovat i mnohem menší nečistoty. Nevýhodou filtračních kuliček je však náročnější údržba, kdy není možné filtrační kuličky propláchnout pomocí zpětného proplachu a kdy je jednou za čas potřeba kuličky proprat v kbelíku s vodou nebo v pračce bez saponátu. Bez této údržby efektivita těchto kuliček klesá.

Kartuše do filtrace

Kartuše stejně jako ostatní média zachytávají pevné nečistoty, ale i mikroorganismy jako bakterie a řasy. Hlavní výhodou kartuší do filtrací je jejich jednoduchá manipulace a možnost výměny. Možnost jednoduché výměny se vám bude hodit, jelikož se kartuše zanáší poměrně rychle a je nutné je měnit často (někdy i vícekrát za sezónu). Díky tomu se jedná o poměrně drahou a časově náročnou variantu filtračního média. Kartuše bychom tedy doporučili spíš do vířivek a menších bazénu, kde je není nutné vyměňovat příliš často. 

Filtrační médium Co filtruje Cena Náročnost manipulace Časová náročnost Vhodné:
Písek Větší nečistoty Nízká Střední Nízká (1x za 5 let výměna) voda z řádu (upravená)
Zeolit Malé nečistoty, bakterie, chloraminy a kovy Střední Střední Nízká (1x ročně regenerace) Voda bohatá na kovy Pb, Cu, Zn. Voda udržovaná chlorem
Filtrační kuličky Malé nečistoty, bakterie Vyšší Nízká Střední (1-2x ročně vyprání) Kalná voda bez jiskry
Kartuše do filtrace Větší nečistoty, plísně a prach Vyšší Nízká Střední (cca 1-2x ročně výměna) Vířivky a menší bazény


O autorovi

OndřejMíča